Resepi Sagu Gula Melaka
Bahan2...
- Sagu (direndam setengah jam dalam air dan dimasakkan atas dapur hingga kembang)
- Gula Melaka (dimasak bersama gula pasir dan sedikit air)
- Susu Cair/ Santan
Cara nak buat dia...
Sagu
Rendam sagu setengah jam kemudian masakkan atas dapur sehingga sagu kembang atau pun color dia bertukar jernih.
Sagu
Rendam sagu setengah jam kemudian masakkan atas dapur sehingga sagu kembang atau pun color dia bertukar jernih.
Toskan dan sejukkan bawah air paip untuk hilangkan kanji - so xde la melekat2 sangat nanti.
Kuah Gula
Manisan - masakkan gula pasir, gula merah, dan sedikit air dan dimasak hingga pekat.
Santan
Masakkan santan atas dapur, tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung dan tambah garam. Masak hingga likat. Nak senang letak je susu cair, xpayah nak masak dah. hihi...
Cara Makan.. campurkan mcm dalam gambar kat atas tu..
* Kalau nak nampak cantik sagu tu boleh titiskan dengan pewarna merah ke hijau ke...tapi kalo nak senang buatla yang colourless. Hehehe..
No comments:
Post a Comment