Eh..jauh lak pegi gulai tempoyak tadi...sekadar nak menambah resepi di sini, mana la tau nanti kalo anak bujang aku da besar kot nak try masak leh la tgok blog ibu dia ni...hehe baru rasa sama cam air tangan mak dia..haha macamla air tangan mak dia sedap sangat...lantak....
![]() |
Tenggiri Gulai Tempoyak da separuh makan...tgok kesan kuah yang dah luak pun ada. hehe seni la konon.... |
Bahan2: Ikan tenggiri, cili api, kunyit, santan, asam keping, tomato, tempoyak, garam secukupnya...
Jom masak: Mula2 masukkan ikan yang da siap basuh dalam periuk, letakkan cili api yang da ditumbuk halus, kunyit serbuk (kalo rajin tumbuk skali kunyit hidup ngan cili api...aku xrajin) dan asam keping. Tambahkan sikit je air, masakkan atas dapur. Xpayah lama2 sangat nanti hancur lak ikan, pastu masukkan santan dan terus masukkan garam. Kacau jangan berhenti supaya kuah santan tu xberbintil2. Teknik kacau kuah ikan, jangan godak just senduk sikit curah balik sampaila menggelegak. Bila dah kuah pun da menggelegak, tambahkan sesudu besar tempoyak kalo nak lebih letak lebih sikit. Aku suka tempoyak yang baru buat sebab ada rasa manis durian and kuah pun nanti ada manis sikit. Ok..
Kalau da selalu memasak kat umah kadang2 rasa macam itu je menu nak buat, tu yang minggu ni tambah tempoyak plak...Zul kata..ada kelainan sikit baru xjemu nak makan. huhuhu...out...